Pogosta vprašanja   Išči   Seznam članov   Skupine uporabnikov   Registriraj se   Tvoj profil   Zasebna sporočila   Prijava 




PRAVA OPREMA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Minimoto garaža Seznam forumov -> Oprema voznika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mamaMicka
izvijač


Pridružen/-a: 30.03. 2008, 14:51
Prispevkov: 51

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2008 17:00    Naslov sporočila: PRAVA OPREMA Odgovori s citatom

Tu bom prilimal nekaj slikic in osnovnih podatkov o opremi, ki je namensko narejena za minimoto. Razlika med opremo za "velike" motorje in mini moto je predvsem v udobju, bolje rečeno gibljivosti voznika na tej mali raketi. Žal pa je tako, da na račun gibljivosti trpi nekoliko varnost, VENDAR NE OSNOVNA. Več ob slikah...

KOMBINEZON


Na kombinezonu so napram "velikim" zamenjani deli usnja za Corduro, kar pomeni po telesu kakšno udarnino več. Enako pomeni, da je gibanje na motorju zaradi elastičnosti Cordure veliko lažje. V osnovi ima vse potrebne zaščite(ramena, komolci, kolena, tazadnja plat, prsni koš in del hrbta), morda pogrešamo zaščito golenice, ki jo pri "velikih" kombinezonih nadomešča škorenj. Ima tudi drsnike na kolenih, ki so namenjeni predvsem za občutek in lego v zavojih. Naj dodam, da je tudi precejšnja razlika v teži(napram "velikim"), ki je za tekmovalce precej pomembna.
Zaradi manj usnja in enostavnejše izdelave je kombinezon cenejši od "velikega" Cene so med 200 in 400€.

ŠČITNIK HRBTA ali "ŽELVA"


Že ime pove, da je namenjen zaščiti hrbta. Deluje po principu razdeljevanja udarne sile preko celega trupa. Tako ne more priti do skoncentrirane sile, ki bi lahko npr. zlomila hrbtenico ali poškodovala druga mehka tkiva hrbta. Zelo priporočljivo! Cene želv se gibajo med 40 in 100€. Ne pozabite, da je tudi najslabša želva boljša od nobene.

ČEVLJI


Pomembna je predvsem zaščita gležnjev, prstov in zgornjega dela pete. Gležnjev predvsem v smislu pri samem sklepu(une koščene bule) tam je čevelj dodatno obložen. Poškodbe so bolj, kot izvini, udarci.
Čevlji so v predeli gležnja zelo gibljivi zaradi spodvijanja podplatov. Na desni strani je drsnik ali celo dva(eden na koncu pri prstih, drugi pri gleznju, ki sta bolj, kot zaščiti vozniku namenjen zaščiti samega čevlja. Ima pa drug velik pomen, namreč drsanje z čevljem po tleh daje nekaterim voznikov pravi občitek in lego v zavojih. Čevelj je dobra investicija, pri boljših tekmovalcih pa celo zelo pomemben del opreme. Cena čevljev je med 40 in 80€.

ROKAVICE


So precej specifične, saj morajo nuditi veliko zaščite, obenem pa morajo biti zaradi majhnosti in neposrednosti krmila tanke in prilagodljive. Podobno, kot pri kombinezonih so manj izpostavljeni deli iz kordure. Dlani so dodatno obložene, na zgornjem delu so ponavadi zaščite iz karbona in/ali kevlarja. Namenske rokavice največkrat nadomestijo rokavice za motocross, ki pa so manj odporne da odrgnine, ki so najpogostejše. Cene rokavic se gibljejo med 20 in 100€.

DRSNI ŠČITNIKI KOLEN


so namenjeni tistim, ki nimajo kombinezona s ščitniki - drsniki in za tiste, ki agresivneje dajejo koleno na tla. Ti na slikih so najpopularnejši in najbolj razširjeni. Na njih se da menjati drsnike, trakove...

in seveda najpomembnejše
ČELADA


JE NAJPOMEMBNEJŠI DEL OPREME. NAVADNO SE NE PRAKTICIRA IZBIRA DRAGIH ČELAD, KER VENDARLE HITROSTI NISO TAKO VISOKE, KOT PRI "VELIKIH"
Pomembno je, da je čelada integralna. To je v bistvu klasična čelada. Glej sliko! Cene čelad so od 40€ naprej.

ŠČITNIK VRATU


Priporočljiv zlasti za otroke, saj teža čelade ni sorazmerno manjša od moči otrokovega vratu.
Preprečuje silovita nihanja glave pri padcih. Obenem pa delno razbremeni vratne mišice tudi pri sami vožnji. Cena tega je okoli 20€.


ČE SEM SLUČAJNO KAJ POZABIL ALI NAPISAL NEUMNOST ME PROSIM POPRAVITE IN NE LINČITE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Minimoto garaža Seznam forumov -> Oprema voznika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

orangeGrove style designed by Hutchy of hutchyopendns.com